Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

Z dniem 13. 12.2014 weszły w życie nowe zasady dostarczania informacji na temat alergenów zgodnie z postanowieniami Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Realizując postanowienia tego rozporządzenia posiadamy wykaz oferowanych posiłków z wyszczególnieniem alergenów wg. poniższej listy.

Lista alergenów obejmuje 14 następujących produktów:

  1. Zboża zawierające gluten tj.: pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan) , żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany, hybrydowe a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą)
  8. Orzechy drzewne, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan, orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne